Hoe leer ik mijn hond op het erf te blijven>?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Henk (Gast)

Hoi, Wij hebben een kruising stabij/bordercollie van 9 jaar. Sind 1 jaar woont hij nu bij ons. Hiervoor woonde hij op het boerenbedrijf van mijn schoonouders, een erfhond. Het is geen huishond. Ook bij ons is hij voornamelijk buiten. Probleem is: de hond heeft nooit echt een goede opvoeding gehad, hij luistert wel naar zit, af en kom hier. Maar hij luistert alleen goed als je je stem verheft. (zo ging dit helaas is zijn opvoeding) Ook op het boerenbedrijf bleef hij niet zo goed op het erf. Er was wel een stroomdraadje, maar hier geeft hij weinig om. Vorig jaar is het boerenbedrijf gestopt en verkocht. Voor de hond was geen plaats in de nieuwbouw woning waar mijn schoonouders zijn gaan wonen. Hier hadden ze hem ook geen plezier mee gedaan, aangezien hij een echte erfhond is. Wij wonen op de ruimte en hebben ongeveer 5000m2 grond. Dus de hond is bij ons komen wonen. Ons erf is aardig goed omheind, maar de hond vindt steeds weer een plekje om de weg op te gaan. Vooral wanneer wij niet thuis zijn en `s nachts. `s nachts gaat hij op "jacht"of haalt de oude melkfilters bij de buurboederij op. We wonen aan een doodlopende weg, dus gelukkig weinig verkeer. Echter wel veel wandelaars, ruiters en fietsers. Hier blaf hij veel tegen, en bij sommige passanten vliegt hij de weg op en gaat erg dicht op ze staan blaffen. Erg vervelend. Nou hebben we het afgelopen jaar al meerdere dingen geprobeerd om hem op het erf te houden. Alle hekken zitten dicht, overal stroomdraadjes bij langs, maar niks helpt echt goed. Hij springt zo 1,5 meter hoog over het hek. En om de stroomdraadjes geeft hij ook weinig. Ook oefenen met tot hoe ver hij mag helpt weinig. Want als je erbij bent luistert hij prima, maar zodra hij alleen is gaat hij weer de fout in. Wanneer we dus thuis/buiten zijn blijft hij wel op het erf. Zodra we weg zijn, gaat hij ook op pad. Het is een hele lieve enthiousiaste sociale hond, wil veel spelen en bij je zijn. Mijn vraag: hoe leer ik mijn hond op het erf te blijven? Wat kan ik nog proberen, hoe pak ik dit aan?

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Als je weg gaat zou ik m toch ergens in doen. Schuur of garage.Je kunt m moeilijk iets leren als je er niet bent lijkt me.

honden page profiel kimkim

honden foto van kim

ik zou er toch wel een stroomdraad omheen doen. je hebt dan een halsband met zon ding eraan en als hij er dan te dicht bij komt krijgt hij eerst een piepje en als die nog dichterbij komt krijgt ie een schokje. dit hoeft hij maar een keer te begrijpen dan blijft hij wel uit de buurt. en je zegt dat ie hier niks op doet maar als je gewoon een goeie hebt of eentje met een wat grotere schok blijft hij waarschijnlijk echt wel uit de buurt van de draadjes.

honden page profiel Sanne, Djyla en QuintoSanne, Djyla en Quinto

honden foto van Sanne, Djyla en Quinto

Ik volg even omdat wij straks ook een erf hebben en djyla het nog niet kent.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Ik zou hem in de schuur of in huis doen als je weg gaat/bent en als je gaat slapen. 

Dan voorkom je in ieder geval dat je hond gaat gappen.

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde

Zoals je zelf zegt: als jullie thuis zijn blijft de hond op het erf. Ik zou daarom gewoon een goede kennel neerzetten, of een groot stuk afzetten in een schuur en dat een fijn plekje maken (goede ondergrond, zorgen voor een tochtvrij stukje voor het slapen) en dat de hond daarin gaat als jullie niet thuis zijn. 

 

Ook voor een erfhond die de vrijheid gewend is, kan dat gewoon. Weet ik uit ervaring. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ons erf is aardig goed omheind, maar de hond vindt steeds weer een plekje om de weg op te gaan.
`s nachts gaat hij op "jacht"of haalt de oude melkfilters bij de buurboederij op.
We wonen aan een doodlopende weg, dus gelukkig weinig verkeer. Echter wel veel wandelaars, ruiters en fietsers. Hier blaf hij veel tegen, en bij sommige passanten vliegt hij de weg op en gaat erg dicht op ze staan blaffen. Erg vervelend. 

 Het lijkt me dat je hond zelf werk/bezigheden zoekt. 

Als honden zich vervelen of niet genoeg uitdagingen krijgen, gaan ze vaak zelf taken verzinnen. De ene ontsnapt om lekker rond te zwerven, de andere gaat blaffen op al wat beweegt, nog een andere gaat slopen, of ploegt de hele tuin om...

Je kan je hond hierin tegemoet komen door samen met hem te gaan werken, zodat ie z'n ei daarin kwijt kan en niet zelf op zoek moet naar een bezigheid. Er zijn zoveel mogelijkheden (cursussen, sport, spel) dat je vast iets vindt dat zowel jij als je hond graag samen doen. Zo kan je alvast z'n motivatie om weg te lopen (en wat te gaan doen) aanpakken.

 

En als je even weg moet, of 's nachts, geef de hond dan een vaste rustplaats; Dat mag best buiten zijn (kennel of schuur), als het maar z'n vertrouwde plekje wordt, wat je veilig kan afsluiten als het nodig is.

 

@ Kim: aub geen stroombanden aanbevelen. Dat zijn zeer dieronvriendelijke middelen, en ondertussen (gelukkig!) ook al in vele landen verboden. Lees even de regels van Hondenpage na als het gaat over corrigerende middelen: http://www.hondenpage.com/faq/regels

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Wat doen jullie met de hond kwa fysieke/mentale uitdaging? 

 

Even over het stukje "hij luistert enkel als je uw stem verheft omdat hij het zo geleerd heeft" je kan een hond dan toch ook gewoon met een normale stem commando's aanleren? Even commando's opfrissen met normale stem dan heeft je hond dat direct geleerd. 

 

honden page profiel delubodelubo

honden foto van delubo

Liever een keertje stroom (wat een klein schokje is) dan plat gereden worden. 

Onze oude duitste dog had vroeger thuis ook zo'n band om omdat we naast de snelweg woonde. Een keer geprobeerd weg te lopen daarna nooit meer. Toen altijd de halsband om zonder batterijen dat was genoeg. 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Tsja, ik zou een hond met zwerfneigingen s nachts niet buiten laten. Het is er eerlijk gezegd ook niet echt het ras voor, om s winters in een onverwarmde , open ruimte te zitten.

Ik zou hem een veilig onderdak geven, goed geïsoleerd, tocht vrij, en met een lekker dekentje en speeltje. En overdag zou ik met hem op training gaan: flink door bos en hei lopen, oefeningetjes doen, achter de bal aan laten gaan; dat soort dingen.

En gewoon, ondanks riant erf, zeker 3 x per dag met m aan de wandel gaan. Dan krijgt hij zn lichamelijke en mentale uitdagingen en is s avonds voldoende moe om rustig te slapen.

 

Weet je, als je het niet doet gaat het dus gewoon een keer fout. Dan wordt je hond s nachts aangereden, veroorzaakt een verkeersongeval, pakt de kat van de buren, vernield een konijnenhok, dat soort dingen. Kan jullie een hoop ellende veroorzaken en de hond is hoe dan ook de dupe...,

Dus....geef m een lekker veilig plekje s nachts en overdag veel te doen.....En je krijgt er een wereld hond aan! Echt hoor, met geduld en volharding....

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Misschien ben ik een rare hoor, maar ik zou zeggen, maak een plek, een ren oid voor de momenten dat er niemand is. Moet een hond van 9 die nooit iets aangeleerd is nu ineens nog zoiets gaan leren?
Wat ontzettend moeilijk is en daarom met dan toch de mogelijke gevaren?
De suggestie van de stroomband vind ik hetzelfde verhaal.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Als hij graag bij jullie is kan hij dan s nachts niet bij jullie in de buurt slapen, of denk ik te simpel?

Voor als je weg gaat zou ik een gedeelte van het erf voor hem afzetten met uiteraard een veilige droge warme plek.

 

Ga met de hond een band opbouwen door wandelingen te maken, denkspelletjes te doen e.d.

Volgende forumvraag: rijen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^